Uit een studentenbrief

Kamp van Carteret, 20-6-1915
   ...Nu heb ik u een grooter nieuws aan te kondigen, geachte Heer L., en dit is dat wij van af 1 juli a.s. naar 't front kunnen geroepen worden. Onze lastige instructie-tijd is ten einde ! 't Vaderland verwacht ons met open armen. Aan ons, België uit de handen der bandieten te redden ! Toen over een dag of acht de vraag gedaan werd, wie naar 't front wou gaan, was 't een ontploffing van vreugde en geluk in ons midden. Je, eenieder onder ons verlangt naar de loopgraven te trekken. Elke compagnie moest 165 man leveren ! De 10e, de onze, slechts 150 en er hadden zich 182 voorgesteld, dus 32 te veel; wat gedaan ? De laatste ingeschrevenen van iedere sectie werden afgewezen. En toen, mijnheer L., heb ik jongens zien schreeuwen en huilen omdat ze bij die andere gelukkigen niet waren. Ze hebben alles in 't werk gesteld om toch op de vertreklijst te staan. 't Bevel kwam van hooger hand: alles was te vergeefs. Dit getuigt toch van den geest welke ons, vrijwilligers, bezielt. En nu sinds we zeker zijn een onzer dagen te vertrekken is het een gejuich, en geroep, en gezang zonder eind. 'k heb maar medelijden met die sukkelaars die hier zullen moeten blijven tegen wil en dank...
...Moge mijn arm en bloed de redding en de welvaart van het zoo duurbaar vaderland verzekeren !
Vaarwel ! Voor God en haard !
G.V.d.V.
Stud.landb.ing.

Propaganda uit de oorlogskrant l'Echo de Belgique, 2 juli 1915

In Carteret lag het Centre d'Instruction N°5 (CI 5 DA), een opledingscentrum voor infanterie. De rekruten bestonden hoofdzakelijk uit jonge mannen die in het begin van de oorlog nog burger waren en gevlucht waren naar Engeland, Frankrijk en Nederland. Er werd onderscheid gemaakt tussen 'oorlogsvrijwilliger' of 'gedwongen vrijwilliger', maar in Engeland en Frankrijk was de sociale druk om zich te melden zeer groot. Jonge Belgen die zich ophielden in stations of andere openbare plaatsen werden ook geregeld opgepakt om te worden ingelijfd. Die uit het neutrale Nederland kwamen waren jonge mannen die gemotiveerder waren en weggeglipt waren om via een boot in Frankrijk te geraken. Zeker in de eerste jaren was de verontwaardiging over de Duitse aanval nog zeer groot. 
Veel rekruten uit kampen als Carteret stroomden ook door naar de meer gespecialiseerde opleidingskampen als die van de genie of de artillerie. 



Reacties