Ardres - De schuur van Monsieur Blondel

Iets buiten het Noord-Franse stadje Ardres ligt een boerderij met een oude houten schuur, zo één van het type waar je de hooiwagen inzette in de winter, of waar je hout stapelt om te drogen. Ze is zeker méér dan 100 jaar oud en de hele tijd regelmatig ingezet met een houtbeschermend middel zodat het hout vandaag keihard geworden is. Ze draagt een goed bewaarde en unieke herinnering aan het verblijf van Belgische troepen in Ardres.

Nadat begin november 1914 de Slag om de Ijzer ten einde komt en de Duitse opmars doorheen België gestopt wordt door de inondatie van de Ijzervlakte ontstaat achter de linies, eerst rond Calais, en dan in de kleinere steden er achter, een gebied waar de Belgen hun voorraaddepots plaatsen, hun troepen herverzamelen en opleiden, en waar ook veel vluchtelingen terecht komen. In de eerste weken en maanden is dat chaotisch en slapen en eten de soldaten een beetje overal waar er plaats gevonden werd, in oude kazernes, in boerderijen, kortom in alles wat leegstaat en een dak en bescherming biedt tegen de weersomstandigheden.

Hebben in deze boerderij Belgische soldaten geslapen ? We weten het niet meer, de oorspronkelijke familie die er woonde is al lang weg. Wat we wel weten is dat er soldaten zaten, en dat ze voldoende tijd hebben gehad om hun namen uit te snijden in het houtwerk van de schuur... Bij ons laatste bezoek aan het gemeentebestuur van Ardres, ter voorbereiding van de herdenkingsactiviteiten in september, werden wij dan ook meegenomen door mijnheer Blondel, de huidige eigenaar, die ons de plaats wou laten zien.Ik fotografeerde alle namen, en beloofde hem te beginnen aan een speurtocht: wie waren die Belgische soldaten die hier hun naam achterlieten ? En wat kwam er van hen terecht ?

Dit blogbericht is dan ook een warme oproep aan alle lezers. Kan U ons helpen ? Komt er ergens een naam U bekend voor ? Bent U misschien nog een verre afstammeling ?Voor sommige namen is de informatie tamelijk gedetailleerd, voor sommigen heel summier, en de kans dat we de "Dupont" die hier zijn naam graveerde, zonder voornaam of geboorteplaats, terugvinden is klein. Maar anderen waren uitgebreider, sommige zelfs heel duidelijk, en ik neem u dan ook graag mee op deze speurtocht. Een beetje succes hadden we al, en daar kom ik in volgende blogs op terug, maar hier volgt de lijst van namen.

Jules De Vos

JVHDN en dan een beetje verder Jozef

E. Damman

Ange Marim Geurs en daar vlak onder Trompet CAWG (CANI ? de laatste twee letters zijn moeilijk leesbaar)

Walraet

Fr. Slock

Dupont

E.D.Kempeneer   Hombeek

J. Devos   Adeghem

F. Kools Brig.

F. Arendonck

P. De Neef   Goyck Brabant

E. Pauly

Francois Vereecken  Mols.  Evergem Né 17-9-1896

A. De Vos Exaerde

P. Verelst 1905 Merchtem

Vanholme

Buijtaert  Trompet

Vdevelde

Remi Vanhelleputte


Rinkelt er nu ergens een klein belletje ? Dan wacht ik op uw mailtje ! Reageer op deze blog of op ons Facebook bericht ! Ik start dan graag een gesprek met u op.

Reacties

 1. Geachte, P Verelst 1905 verwijst allicht naar Petrus Fideel Verelst uit Merchtem, soldaat lichting 1905. Bij 5e bataljon genie in 1916. Op 1 november (jaar momenteel onbekend maar na 1915) te depot van Ardres. We gaan hier lokaal iets trachten in gang te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste, als je je emailadres doorgeeft stuur ik de foto van de graffiti van P Verelst op. Groetjes, en erg bedankt voor de reactie. Heb je een foto van de man ?

   Verwijderen
  2. Beste, we hebben ondertussen ook zijn militair dossier ingekeken. Ik ben van plan volgende week over hem te bloggen. Mocht je een foto hebben liggen ? Als je stukken van het dossier wil laat maar weten. Mijn emailadres vind je onder het profiel 'Rick', linksboven.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts