De schuur van Mr Blondel: Petrus De Neef


Petrus De Neef werd geboren op 8 februari 1890 op de Stuivenberg in Gooik, in Vlaams-Brabant, als zoon van Jozef De Neef en Jeanette Stockmans. Zijn vader was oorspronkelijk van Ternat. Hij was van de lichting 1910. Op 1 april 1914, dus nog voor de algemene mobilisatie, vervoegde hij zijn eenheid aan het zelfs nog niet afgewerkte fort van Kessel. Vanaf begin augustus werd er koortsachtig gewerkt om het fort klaar te krijgen, en vanaf 29 september nam het actief deel aan de gevechten tegen de Duitsers. Die halen hun zware artillerie, met fortenkrakers als Dikke Bertha, erbij en beginnen op 4 oktober, om 4 uur 's morgens met de beschieting van het fort. 123 granaten treffen het, en tegen 11 uur wordt het opgegeven.



Of Petrus bij deze beschietingen aanwezig was weten we niet, maar hij duikt in ieder geval op in Ardres, wanneer hij dient bij de 7de Compagnie Fuseliers. Daarna vinden we hem nog terug bij het 5de Artillerie in Bonninghues-les-Ardres (Calais), Boninge in het Vlaams, en in St. Folquin (Sint-Volkwin), beide in Frans-Vlaaanderen. Hij brengt de oorlog door bij het in 1916 opgerichte 11de Artillerie Regiment, dat vecht aan de Ijzer, en daar brengt hij het tot opperwachtmeester of Maréchal Chef de Logis. Hij eindigt de oorlog met 8 frontstrepen, het Vuurkruis, het oorlogskruis met Palm en Bronzen Leeuw, de Zege- en Herinneringsmedaille, en wordt later nog onderscheiden met het Kruis van Ridder in de Leopoldsorde met zwaarden, Ridder in de Kroonorde en Ridder in de Orde van Leopold II met zwaarden. Hij huwde met Maria Wijns en werd molenaar in Gooik. Hij overlijdt in 1970.





Van minstens één naam in de schuur van Mr Blondel weten we nu dat hij ook vanuit de fortengordel Antwerpen naar Ardres kwam, en dat is alvast intrigerend nieuws. We zetten de speurtocht verder ! Hier nog eens de lijst van namen, en wie zich geroepen voelt om ons te helpen speuren, ik wens hem veel succes. Wie in september wenst mee deel te nemen aan de onthulling van het monument ter herinnering aan het verblijf van de Belgische troepen in Ardres mag iets laten weten. 



Erik De keersmaecker
Met dank aan Jean-Paul Deloecker en Els Van der Haegen, beiden uit Gooik

Reacties

Populaire posts